- 4 κ.σ. βούτυρο
- 300 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια
- 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γραμμάρια φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
- 50 ml λευκό κρασί
- 800 γραμμάρια ζωμό κότας
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαιντανό
- φλοίδες παρμεζάνας
Ριζότο με μανιτάρια
Κόβουμε τα μανιτάρια αν είναι μικρά στη μέση ενώ αν είναι μεγάλα σε τέταρτα και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα και να σωθούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να τηγανιστεί ελαφρά και να γίνει σχεδόν διαφανές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια, και μετά από 1 λεπτό αρχίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζεστό ζωμό μέχρι το ρύζι να χυλώσει αλλά να κρατάει. Όταν έχει τελειώσει ο ζωμός και υπάρχουν ακόμα υγρά στο τηγάνι προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. βούτυρο, τα υπόλοιπα μανιτάρια, και σβήνουμε τη φωτιά. Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε μαϊντανό και παρμεζάνα.
Καλή σας όρεξη!