- 250 γραμμάρια φακές ψιλές
- 250 γραμμάρια φάβα κίτρινη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- 50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 20 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
- 1 λεμόνι ( χυμό και ξύσμα )
- πιπέρι μαύρο
- κύμινο
- ρίγανη
- αλάτι
Κεφτεδάκια με φακές και φάβα
Πλένουμε χωριστά τις φακές και τη φάβα. Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπωλ με νερό που τη σκεπάζει και την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει. Τη στραγγίζουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με νερό που τις σκεπάζει και από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν τις βράζουμε για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές, τη φάβα και ζεστό νερό που να τις σκεπάζει. Βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν για 20-30 λεπτά και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε τα όσπρια στην άκρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα σωτάρουμε για 2 λεπτά να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα όσπρια, το μαιντανό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι, τη φρυγανιά, τη ρίγανη, το κύμινο, πιπέρι, αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και ζυμώνουμε. Αν είναι πολύ μαλακό προσθέτουμε αλεύρι. Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόχαρτο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με τζατζίκι ή γιαούρτι στραγγιστό.
Καλή σας όρεξη!