- 150 γραμμάρια φακές ψιλές
- 100 γραμμάρια πλιγούρι
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 300 γραμμάρια τριμμένες ντομάτες
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- πάπρικα γλυκιά
- κύμινο
- δάφνη
- ρίγανη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φακές με πλιγούρι
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και τις σουρώνουμε. Αφήνουμε τις φακές στην άκρη. Στην κατσαρόλα μαλακώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις φακές, τη ντομάτα, 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, και τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά εκτός από το μαιντανό και τη ρίγανη. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε περίπου δύο ποτήρια νερό βραστό και το πλιγούρι και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαιντανό τη ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Οι φακές με πλιγούρι μπορούν να συνοδεύσουν και κάποιο κρέας.
Καλή σας όρεξη!