- 250 γραμμάρια φακές ψιλές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη
Φακές κοκκινιστές
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Μόλις πάρουν βράση τις χαμηλώνουμε και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και κρατάμε τις φακές στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Όταν μαραθεί ελαφρά το κρεμμύδι προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το κύμινο, την πάπρικα, και τις φακές. Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές χωρίς να λιώσουν. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!