- 300 γραμμάρια μανιτάρια brown
- 100 γραμμάρια μανιτάρια porcini
- χυμό από 1 λεμόνι
- 6 σπαράγγια σε μέτρια κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά
Ριζότο με μανιτάρια και σπαράγγια
Κόβουμε τα μανιτάρια αν είναι μικρά στη μέση ενώ αν είναι μεγάλα σε τέταρτα και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα σπαράγγια μέχρι να πάρουν χρώμα και να σωθούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σχεδόν διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό αρχίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζεστό ζωμό μέχρι το ρύζι να χυλώσει αλλά να κρατάει. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Όταν έχει τελειώσει ο ζωμός και υπάρχουν ακόμα υγρά στο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και φλοίδες παρμεζάνας.
Καλή σας όρεξη!