- Για τη ζύμη
- 110 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 μεγάλα αυγά
- 3 κ.σ. κρύο νερό
- Για τη γέμιση
- 15 φέτες μπέικον
- 100 γραμμάρια τριμμένα κίτρινα τυριά
- 450 γραμμάρια γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι καγιέν
Κις λορέν κλασική (Quiche Lorraine)
Σε ένα μπωλ ή στο μπωλ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν ψίχουλα. Προσθέτουμε το ένα αυγό και το νερό. Ζυμώνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Σωτάρουμε λίγο το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο. Το στρώνουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα με τρόπο που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά. Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη το μπέικον και το μισό τυρί. Χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά και προσθέτουμε το γάλα τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο τυρί. Απλώνουμε το μείγμα στην τάρτα. Ψήνουμε την κις λορέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.