- 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 κιλό κολοκυθάκια
- 250 γραμμάρια μανιτάρια
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- μαιντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ
- 250 ml γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό χτυπημένο
Καλοκαιρινά λαχανικά ογκρατέν
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Καθαρίζουμε τις κορυφές και ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες αλλά όχι εντελώς. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα λαδώνουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε καλά. Σε ένα πυράντοχο σκεύος αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και ψήνουμε εν συνεχεία τις μελιτζάνες στο γκριλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μαλακώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 κ.σ. μαϊντανό. Ρίχνουμε τα μανιτάρια πάνω από τα κολοκυθάκια και από πάνω τη μισή γραβιέρα.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ : σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να ξανθίσει. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό ανακατεύοντας ζωηρά. Πάνω από τα μανιτάρια βάζουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγη γραβιέρα και από πάνω απλώνουμε τη μπεσαμέλ και την υπόλοιπη γραβιέρα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!