- 1 πακέτο φύλλο για πίτες χωριάτικο
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 5 πράσα σε λεπτές ροδέλες
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- κύμινο
- αλάτι
Πίτα με πράσο και κιμά
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ενδιάμεσα. Χαράσσουμε την πίτα με ένα μαχαίρι σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα.