- Για τους κεφτέδες από σπανάκι
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- 6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 2-3 αυγά χτυπημένα
- 80 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 100 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- αλεύρι για το τύλιγμα
- Για το πλιγούρι
- 250 γραμμάρια πλιγούρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.σ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα
Πλιγούρι με κεφτέδες από σπανάκι
Για τους κεφτέδες από σπανάκι : πλένουμε καλά το σπανάκι και τα κρεμμύδια. Τα ψιλοκόβουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Αφήνουμε να σιγοψηθούν για 5-8 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να μαραθεί λίγο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν έρθει το σπανάκι σε χλιαρή θερμοκρασία το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τα αυγά, το αλεύρ,ι τη φρυγανιά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αν το μίγμα είναι πολύ υγρό προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Για να πλάθονται πιο εύκολα τα κεφτεδάκια, αν θέλουμε αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τυλίγουμε σε αλεύρι. Τους αραδιάζουμε στο ταψί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι : πλένουμε το πλιγούρι μέχρι να βγει καθαρό το νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 600 γραμάρια νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι και αλάτι και όταν ξαναπάρει βράση το χαμηλώνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τραβήξει τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κύμινο και πιπέρι. Ιδανικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και κλείνουμε το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο το πλιγούρι δε θα λασπώσει και θα βγει πιο σπυρωτό.
Σερβίρουμε το πλιγούρι με τους κεφτέδες από σπανάκι περιχύνοντας προαιρετικά με χυμό λεμονιού ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι.