- 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 300 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 600 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 14 γραμμάρια μαγιά ξερή
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ηλιόσπορο
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο σπασμένο
- 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Πολύσπορα φρατζολάκια
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό το μέλι και τη μισή ποσότητα των σπόρων και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αντίστοιχα αν είναι πολύ μαλακή και κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει. Σε δυο πιάτα βάζουμε στο ένα λίγο νερό με 1 κ.σ. ζάχαρη και στο άλλο τους υπόλοιπους σπόρους. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη διπλώνουμε 2-3 φορές. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπαλίτσες και τις πλάθουμε σε φρατζολάκια. Βουτάμε στιγμιαία τα φρατζολάκια στο νερό με τη ζάχαρη και έπειτα στο πιάτο με τους σπόρους. Τα αραδιάζουμε σε ταψιά όπου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους σπόρους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Καλή σας όρεξη!