- Για τα ριγκατόνι
- 500 γραμμάρια ριγκατόνι
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για το μπρόκολο
- 500 γραμμάρια μπρόκολο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 150 γραμμάρια τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κασέρι, πεκορίνο κλπ)
Ριγκατόνι με μπρόκολο ογκρατέν
Για τα ριγκατόνι : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τα ριγκατόνι. Βράζουμε τα ριγκατόνι για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τα ριγκατόνι στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (πυρίμαχο ή ταψί).
Για τ0 μπρόκολο : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μπρόκολο να αχνιστεί σε σιγανή φωτιά για 2 λεπτά. Σβήνουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τριμμένο κόλιανδρο και τα μισά από τα τυριά.
Για τη μπεσαμέλ : στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
Για τη συναρμολόγηση : στο σκεύος με τα ριγκατόνι προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Από πάνω απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!