- Για το κέικ
- 200 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 5 μεγάλα αυγά
- 200 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 2 κάψουλες σκόνη βανίλιας
- 400 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμάρια τρούφα σοκολάτας
- Για το σιρόπι
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γραμμάρια νερό
- φλούδα από πορτοκάλι
- Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 30 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 50 γραμμάρια κακάο
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- 150 γραμμάρια νερό
- 150 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
Μυρμηγκάτο
Για το κέικ : σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με το βούτυρο. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 24 επί 34 εκ. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 180 βαθμούς Κελσίου στην κάτω θέση του φούρνου για 45 λεπτά. Στα 45 λεπτά ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα στεγνό μαχαίρι. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι βγουν υγρά αφήνουμε το κέικ να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά. Αν είναι στεγνά το κέικ είναι έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και έπειτα το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
Για το σιρόπι : σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 4 λεπτά και αποσύρουμε.
Για την επικάλυψη σοκολάτας : σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το κορν φλάουρ το κακάο και τη βανίλια. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα και το μίγμα κακάο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Περιχύνουμε το σιροπιασμένο μυρμηγκάτο με την κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη!