- 1/2 κιλό άσπρα φασόλια
- 300 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
- πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- κύμινο
- ρίγανη
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- φρυγανιά τριμμένη
- λεμόνι για το σερβίρισμα
“Πίτα” από φασόλια
Μουλιάζουμε τα φασόλια από βραδίς και τα ξεπλένουμε. Τα βράζουμε σε μπόλικο καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε γκριλ και αέρα για 1/2 ώρα μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής και τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού της προτίμησής μας.