- Για το φύλλο
- 500 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 200 γραμμάρια φέτα ή γραβιέρα τριμμένη
Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υγρά και τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειάζεται. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και τις σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί ο κιμάς για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε φυλλαράκια λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα ανά πέντε και ανοίγουμε δυο μεγάλα φύλλα. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά στην κάτω θέση.