- 250 γραμμάρια πέννες ολικής αλέσεως
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 μέτριο καρότο σε φετάκια
- 2 κοτσανάκια σέλινο ψιλοκομμένο μαζί με τα φύλλα
- 200 γραμμάρια τριμμένες ντομάτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό ή ημίγλυκο κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μπαχάρι
- μοσχοκάρυδο
- πάπρικα γλυκιά
- τριμμένη φρυγανιά
- 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα με 1,5% λιπαρά ζεστό
- 4 κουταλιές αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό χτυπημένο
Παστίτσιο με πέννες ολικής αλέσεως
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σωτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πέννες με λίγο αλάτι και τις σουρώνουμε. Τις ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε ένα πυρίμαχο ταψί αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε τις μισές πέννες και πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τις υπόλοιπες πέννες και πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα. Στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το αυγό χτυπημένο. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις πέννες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.