- 1 κιλό πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
- 100 γραμμάρια γάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 150 γραμμάρια χοιρινό με μυρωδικά σε κυβάκια
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμμένη
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
- 2 κρόκους αυγών
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος light
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
Πίτα του βοσκού με μανιτάρια
Λιώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τον πουρέ σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο. Όταν πάρουν χρώμα και συρρικνωθούν αλατοπιπερώνουμε,προςθέτουμε το μαιντανό και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Στον πουρέ προσθέτουμε το χοιρινό, τα μανιτάρια και τη μισή γραβιέρα. Πατάμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά και χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος, το λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.