- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
- 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
- 50 γραμμάρια λευκό κρασί
- 800 γραμμάρια ζεστό ζωμό κότας
- αλάτι
- πιπέρι
- φρέσκο βασιλικό
- παρμεζάνα
Ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους και βασιλικό
Αφαιρούμε από τα μανιτάρια το σκληρό στέλεχος. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να τηγανιστεί ελαφρά και να γίνει ημιδιάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια και αρχίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζεστό ζωμό. Όταν έχει τελειώσει ο ζωμός και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, και σβήνουμε τη φωτιά. Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.