- 4 μέτριες πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
- 4 άσπρα μανιτάρια
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
- 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
- Για τη μπεσαμέλ
- 450 γραμμάρια γάλα
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο
- λευκό πιπέρι
- 1 αυγό χτυπημένο
Πίτα του βοσκού με κιμά και μανιτάρια
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 30 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σκορπάμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και σπάμε μέσα τις πατάτες σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και τη μισή τριμμένη γραβιέρα. Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!