- 1 κιλό πατάτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 μανιτάρια portobello σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 50 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
- 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
- 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1/2 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν
Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες. Βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με πιρούνι. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Ανακατεύουμε τα μανιτάρια με τις πατάτες. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μπαχάρι, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα ρεγκάτο και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 180 βαθμούς Κελσίου στην κάτω θέση για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!