- Για τη βάση
- 200 γραμμάρια ασπράδια αυγών
- 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. ξύδι λευκό
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη σάλτσα φράουλας
- 400 γραμμάρια φράουλες
- 40 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο κόκκινο
- Για το σερβίρισμα
- 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρη
- φράουλες
Τούρτα πάβλοβα
Για τη βάση : προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Ενώ συνεχίζεται το χτύπημα, προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν. Σταματάμε το χτύπημα όταν η μαρέγκα έχει σφίξει και στέκεται δημιουργώντας κορυφές. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύδι. Κοσκινίζουμε στη μαρέγκα τη ζάχαρη άχνη και με μια σπάτουλα την ενσωματώνουμε με κινήσεις από έξω προς τα μέσα για να μη φύγει ο αέρας. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο κέντρο ενός ταψιού όπου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. Τη στρώνουμε σε σχήμα δίσκου με γείσο γύρω γύρω. Στη λακκούβα αυτή θα τοποθετήσουμε μετά τη σαντιγί. Ψήνουμε τη βάση της πάβλοβα στη μεσαία θέση του φούρνου για 1,5 με 2 ώρες. Πρέπει να στεγνώσει η μαρέγκα και να είναι τραγανή. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη σάλτσα φράουλα : πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε τέταρτα. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δημιουργηθεί μια σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα σαντιγί : χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα την κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να αποκτά σώμα δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
Για τη συναρμολόγηση : σε μια πιατέλα βάζουμε τη βάση. Απλώνουμε τη σαντιγί. Προσθέτουμε φράουλες. Πριν σερβίρουμε γαρνίρουμε με τη σάλτσα φράουλας.
Καλή σας όρεξη!