- 1/2 κιλό άσπροι γίγαντες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 μεσαίο καρότο
- 3 κλωναράκια σέλινο
- 400 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 5 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- πιπέρι μαύρο
- πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- ρίγανη

Φασόλια γίγαντες πλακί ( γίγαντες στο φούρνο )
Στην κατσαρόλα μουλιάζουμε από βραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Τους στραγγίζουμε το πρωί και τους βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά, το καρότο σε κυβάκια, τα μυρωδικά. Στραγγίζουμε το νερό από τους γίγαντες και ανακατεύουμε με τη σάλτσα και το ελαιόλαδο. Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα πήλινο ή πυρέξ σκεύος και από πάνω απλώνουμε τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε γκριλ και αέρα για 1/2 ώρα.
Καλή σας όρεξη!