- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 200 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 50 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
- 60 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. κρύο γάλα ή νερό
Ζύμη για τάρτα γλυκιά
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε κομματάκια το αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο άρωμα όπως βανίλια ή ξύσμα λεμονιού, ανάλογα με τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε στην τάρτα. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό ή το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν θέλουμε μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 1 μήνα. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 28 εκ. και ανοίγουμε το φύλλο της τάρτας. Τοποθετούμε το φύλλο στην ταρτιέρα και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και απλώνουμε ειδικά βαρίδια για τάρτα. Αν δεν έχουμε βαρίδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια ή φασόλια. Αυτό το κάνουμε γιατί δε θέλουμε η τάρτα να φουσκώσει. Αν θέλουμε την τάρτα προψημένη (για συνταγές που η γέμιση δε χρειάζεται ψήσιμο) την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα βαρίδια και το λαδόχαρτο και την ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν τη γεμίσουμε. Για συνταγές με γέμιση που θέλει ψήσιμο προψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη (αφού την τρυπήσουμε με πιρούνι) και προχωράμε στο ψήσιμο ανάλογα με το χρόνο που απαιτεί η κάθε συνταγή.
Καλή σας όρεξη!